onsdag 2. april 2008

Hvem står bak?



Nok engang kan vi lese i Dagbladet hva voksende og eksperter mener om dagens ungdom. De har tatt et klart standpunkt; dagens ungdommer er ”egoistiske verdensmestere med puter under armene”.

Bakgrunnen ligger i amerikanske eksperter som mener ”millenniums” generasjonen (født mellom 1980 og 1995) har liten respekt overfor andre voksende og vil ha alt på sin måte. Dagens ungdom har heller ikke like stort jobbmoral som deres forgjenger ”generasjon x” (våre foreldre) og tiden der sjefen var den store redsel er over, siden dagens ungdom bytter jobb mer enn noen gang før.

Mest av alt er foreldre lei av alle de ”ubrukelig” teknologiske dupedittene som alle ungdommer bærer rundt på. Det er snakk om ipod, iphone, mp3, mobiler osv.

Men er det sant?

Opp gjennom historien har de voksende vært misfornøyde med barnas oppførsel og fremgang. Bare se på hippie bevegelsen eller de senere Punk bevegelsen. Begge var ganske upopulære blant voksende, men det ble etter hvert godtatt i samfunnet og det ble helt greit å gå med blomster klær eller ha langt hår. Men disse ungdommene gjorde ikke dette bare for å provosere de voksende, tvert i mot. Det var pågrunn av de sosiale og politiske forholden som de voksende hadde skapt som var bakgrunn for at ungdommene oppførte seg som de gjorde. Som dere kanskje vet var hippie bevegelsene dannet på bakgrunn av Vietnam krigen og det stadig mer materialistiske samfunnet vi lever i. På samme måte vil jeg hevde at dagens ungdom ikke har skapt de forholden som vi lever i, vi tilpasser oss bare det samfunnet vi lever i. Det er ikke vår feil at vi får ipod, iphone og mobil telefoner. Det ironiske er at de over 50 som var gründerne av data teknologien og gjorde alle avhengige, ikke har klart å følge den utviklingen som har skjedd innen data, mens ungdommene scorer best på data ferdigheter. Det viser bare hvor gode vi er til å tilpasse oss.

Til slutt vil jeg bare si at foreldre kan slutte å klage over ungdommenes trender, vi tilpasser oss bare det samfunnet vi lever og vi ville gjort det like bra om det var en bonde samfunn vi levde i.

Ingen kommentarer: